Ministry of Foreign Trade and Economic Relations
Veterinary Office of Bosnia and Herzegovina

Održan Regionalni forum za komunikaciju i saradnju rukovodilaca veterinarskih organizacija Zapadnog Balkana (translation is not available)

Date: 15.11.2021.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković učestvovao je  na Regionalnom forumu za komunikaciju i saradnju rukovodilaca veterinarskih organizacija Zapadnog Balkana, koji je održan 11. i 12. novembra 2021. godine u hotelu Evropa u Sarajevu. Forum je održan u okviru projekta „Regionalni poslovi na iskorjenjivanju bolesti na Zapadnom Balkanu“ (REGIONAL ACTION ON DISEASE ERADICATION IN THE WESTERN BALKANS (ADEWB)).


Forum je okupio rukovodioce veterinarskih organizacija i imenovane državne koordinatore zemalja koje učestvuju u (ADEWB) projektu i to: Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo*, te istaknute stručnjake (ADEWB) projekta.

Na dvodnevnom forumu se razgovaralo između ostalog o Strategiji za regionalnu kontrolu klasične svinjske kuge (KSK) i afričke svinjske kuge (ASK), državnim i regionalnim planovima za naredni period kada je u pitanju zdravlje životinja, novim projektima za Zapadni Balkan za period 2021-2023 godine i drugim pitanjima vezanim za oblast veterinarstva.

Značaj ovog Foruma ogleda se u razmjeni iskustava i dobre prakse između zemalja Zapadnog Balkana kada je u pitanju suzbijanje i iskorjenjivanje bolesti životinja.


Forum je organizovao projekat (ADEWB) Evropske unije u saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana koje učestvuju u navedenom projektu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo*).

*Rezolucija Vijeća bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244

Ministry of Foreign Trade and Economic Relations
Veterinary Office of
Bosnia and Herzegovina
Maršala Tita 9a/II
71000 Sarajevo
Copyright © 2019
Web development : BitLab