Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine

Pojava afričke svinjske kuge u Bosni i Hercegovini

Datum: 28.06.2023.

Obavještavamo javnost da je dana 22.06.2023. godine potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge u Bosni i Hercegovini na jednom imanju na području opštine Bijeljina. Ovo je ujedino i prvi slučaj ove bolesti ikada zabilježen na području Bosne i Hercegovini. Sva nadležna tijela u Bosni i Hercegovini zadužena za poslove veterinarstva su aktivno uključena u provođenje propisanih mjera kontrole u cilju suzbijanja, ranog otkrivanja i sprečavanja širenja ove bolesti. O pojavi ove bolesti, Kancelarija za veterinarstvo BiH je obavjestila sve susjedne zemlje, kao i Svjetsku organizaciju za zdravlje životinja (WOAH) i Evropsku Komisiju.

Afrička svinjska kuga je virusna bolest od koje oboljevaju isključivo domaće i divlje svinje i nije opasna niti za ljude, niti za druge vrste životinja. Smrtnost svinja kod ove bolesti moće ići i do 100% i stoga predstavlja ozbiljan rizik za važan sektor svinjogojstva, populaciju divljih svinja i okoliš. Afrička svinjska kuge se na području Evrope pojavila 2007. godine i od tada se kontinuirano širi evropskim kontinentom. U ovom trenutku u većini država u istočnoj Evropi ova bolesti je prisutna, a najbliže države Bosni i Hercegovini u kojima je prisutna bolest su Mađarska, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Nakon pojave bolesti u Srbiji 2019. godine, od strane Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa uspostavljen je Zajednički centar za kontrolu bolesti afričke svinjske kuge, na čijem čelu je direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, Saša Bošković. Članovi navedenog centra su predstavnici svih nadležnih tijela za poslove veterinarstva, uključujući predstavnike veterinarskih inspekcija i ovlaštenih veterinarskih laboratorija, a cilj rada centra je koordinacija svih aktivnosti po pitanju prevencije, kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge.

Do danas nije razvijena vakcina protiv afričke svinjske kuge te nema drugog načina iskorjenjivanja u slučaju pojave afričke svinjske kuge, osim provođenja strogih mjera kontrole, uključujući usmrćivanje domaćih svinja na zaraženim imanjima.

Pored navedenog, Kancelarija za veterinarstvo BiH kontinuirano prati epidemiološku situaciju po pitanju ove bolesti i u skladu s tim donosi zabrane uvoza svinja i određenih proizvoda porijeklom od svinja u Bosnu i Hercegovinu iz država i regija u kojima je ova bolest prisutna.

 

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Ured za veterinarstvo
Bosne i Hercegovine
Maršala Tita 9a/II
71000 Sarajevo
Copyright © 2019
Web razvoj : BitLab