Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine

Ekspertski tim GF TADs za afričku svinjsku kugu stiže u BiH

Datum: 12.07.2023.

Dana 10.07.2023. godine, putem ZOOM platforme održan je treći po redu sastanak Zajedničkog centra za kontrolu afričke svinjske kuge u BiH. Direktor Ureda za veterinarstvo BiH i voditelj Zajedničkog centra za kontrolu afričke svinjske kuge Saša Bošković je tom prilikom najavio dolazak ekspertskog tima GF TADs za afričku svinjsku kugu u BiH, u razdoblju od 12. do 14. srpnja 2023. godine. Cilj misije je prikupljanje podataka i davanje preporuka za upravljanje bolešću

Na sastanku je prezentirana i aktualna epidemiološka situacija po pitanju ove zarazne bolesti. U Republici Srpskoj potvrđeno je 75 žarišta afričke svinjske kuge, a izvršeno je neškodljivo uklanjanje 2.350 svinja.  Na teritoriji Brčko Distrikta  potvrđena  su 22  žarišta bolesti, a izvršeno je neškodljivo uklanjanje oko 330 svinja. U Federacije BiH nema prijavljenih slučajeva ove zarazne bolesti.

Kako bi se spriječilo daljnje širenja bolesti, Ured apelira na posjednike svinja da se strogo pridržavaju propisanih mjera, posebice biosigurnosnih mjera, svako sumnjivo stanje životinje i uginuće  odmah da prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru.

Zajednički centar za kontrolu afričke kuge svinja aktivno nastavlja da prati epidemiološku situaciju na terenu i sukladno sa tim preduzima sve potrebne mjere po pitanju prevencije, kontrole i suzbijanja ove zarazne bolesti.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Ured za veterinarstvo
Bosne i Hercegovine
Maršala Tita 9a/II
71000 Sarajevo
Copyright © 2019
Web razvoj : BitLab