Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство Босне и Херцеговине

Експертски тим GF TADs за афричку свињску кугу стиже у БиХ

Датум: 12.07.2023.

Дана 10.07.2023. године, путем ZООМ платформе одржан је трећи по реду састанак Заједничког центра за контролу афричке свињске куге у БиХ. Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ и руководилац Заједничког центра за контролу афричке свињске куге  Саша Бошковић је том приликом најавио  долазак експертског тима GF TADs за афричку свињску кугу у БиХ, у периоду од 12. до 14. јула 2023. године. Циљ мисије је прикупљање података и давање препорука за управљање са  болешћу.

На састанку је презентована и тренутна епидемиолошка ситуација по питању ове заразне болести. У Републици Српској потврђено је 75 жаришта афричке свињске куге, а извршено је нешкодљиво уклањање 2.350 свиња.  На територији Брчко Дистрикта  потврђена  су 22  жаришта болести, а извршено је нешкодљиво уклањање око 330 свиња. У Федерације БиХ нема пријављених случајева ове заразне болести.

Како би се спријечило даље ширења болести, Канцеларија апелује на власнике свиња да се строго придржавају прописаних мјера, посебно  биосигурносних мјера, свако сумњиво стање животиње и  угинуће  одмах да пријаве надлежном ветеринарском инспектору или надлежном ветеринару.

Заједнички центар за контролу афричке куге свиња активно наставља да прати епидемиолошку ситуацију на терену и у складу са тим предузима све потребне мјере по питању превенције, контроле и сузбијања ове заразне болести.

Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство
Босне и Херцеговине
Маршала Тита 9а/II
71000 Сарајево
Copyright © 2019
Веб развој : БитЛаб