Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство Босне и Херцеговине

Одржан састанак Заједничког центра за контролу афричке куге свиња

Датум: 07.07.2023.

Дана 04.07.2023. године одржан је путем ZOOM платформе други по реду састанак Заједничког центра за контролу афричке куге свиња. На састанку је презентована тренутна епидемиолошка ситуација по питању ове заразне болести. У Републици Српској болест је потврђена на 42 имања, 41 имање је на територији града Бијељина и једно на подручју општине Шамац. Еутаназирано је око 1.232. животиње. На територији Брчко Дистрикта афричка куга свиња потврђена је у селу Вучиловац, а еутаназирано је око 250 животиња. У Федерације БиХ нема пријављених случајева ове заразне болести. 

Канцеларија за ветеринарство БиХ упутила је захтјев за помоћ  Свјетској организацији за здравље животиња (WOAH), Организација за прехрану и пољопривреду Уједињених нација (FAO) и Европској комисији. Такође, очекује се и долазак европских стручњака у нашу земљу у периоду од 12.-14. јула, који ће својим знањем и искуством помоћи у борби против ове заразне болести. На састанку је истакнуто да је Канцеларија  упутила помоћ Ветеринарском Институт Републике Српске  „Васо Бутозан“  у виду заштитне опреме која је била на располагању. 

Заједнички центар за контролу афричке куге свиња активно наставља да прати епидемиолошку ситуацију на терену и у складу са тим предузима све потребне мјере по питању превенције, контроле и сузбијања ове заразне болести. 

Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство
Босне и Херцеговине
Маршала Тита 9а/II
71000 Сарајево
Copyright © 2019
Веб развој : БитЛаб