Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство Босне и Херцеговине

Договорено заједничко дјеловање БиХ, Србије и Хрватске у борби против афричке свињске куге

Датум: 31.07.2023.

Дана 27.07.2023. године у Градској Вијећници у Брчком одржан је регионални састанак представника управа за ветеринарство Републике Хрватске и Републике Србије, са представницима Канцеларије за ветеринарство БиХ, као и представницима надлежних тијела за послове ветеринарства оба ентитета и Брчко Дистрикта БиХ. Састанку је присуствовао и Градоначелник Брчко Дистрикта БиХ, господин Зијад Нишић. Тема састанка је била тренутна епидемиолошка ситуација по питању афричке свињске куге у ове три државе, с обзиром да ова болест има висок прекогранични утицај, а од које обољевају како домаће тако и дивље свиње.

На састанку су презентовани тренутни подаци о броју жаришта и обољелих свиња у Босни и Херцеговини, Хрватској и Србији, као и актуелне мјере које се спроводе у циљу спречавања даљег ширења болести. Сви учесници састанка, а посебно главни ветеринарски службеници све три земље, госпођа Татјана Карачић из Хрватске, господин Милош Петровић из Србије и господин Саша Бошковић из Босне и Херцеговине су нагласили да је међународни приступ борби против афричке свињске куге кључан ради саме природе болести и сличних географских, природних и социоекономских карактеристика у све три државе.

Један од главних закључака састанка је будући наставак сарадње и размјене свих доступних информација по питању афричке свињске куге, као и заједнични приступ рјешавању проблема афричке свињске куге и тражењу међународне помоћи.

Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство
Босне и Херцеговине
Маршала Тита 9а/II
71000 Сарајево
Copyright © 2019
Веб развој : БитЛаб