Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство Босне и Херцеговине

Посјета ветеринарских стучњака НР Кини

Датум: 18.06.2024.

Јуче је са међународног аеродрома у Сарајеву испраћена група од 25 ветеринарских стучњака из цијеле Босне и Херцеговине који ће у Кини присуствовати двоседмичном тренингу на тему контроле афричке свињске куге и размјени искустава о контроли и сузбијању болести у обје земље. Овај тренинг је у организован стране Амбасаде НР Кине у Босни и Херцеговини у сарадњи са Канцеларијом за ветеринарство Босне и Херцеговине, а финансиран од стране НР Кине као наставак помоћи нашој ветеринарској служби у борби против афричке свињске куге која нам и даље предстоји.

Након појаве афричке свињске куге у Босни и Херцеговини у јуну 2023. године, НР Кина одмах понудила конкретну помоћ, како у  свом знању и искуству, тако и значајну материјалну помоћ. Првобитно је у августу 2023. године одржана он-лине конференција на тему превенције и контроле афричке свињске куге и искустава НР Кине у борби против ове болести гдје је учествовао велики број наших стручњака, да би већ слиједећи мјесец НР Кина донирала лабораторијску опрему, дијагностичке китове и опрему за сузбијање жаришта у укупној вриједности од око 1,5 милион КМ.

Очекујемо у будућности наставак добре сарадње и отварање нових могућности за унапријеђење ветеринарских сектора обје земље и размјену искустава, не само у области контроле заразних болести животиња, него из свих области ветеринарске медицине.

Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство
Босне и Херцеговине
Маршала Тита 9а/II
71000 Сарајево
Copyright © 2019
Веб развој : БитЛаб