Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство Босне и Херцеговине

28. септембар – Свјетски дан борбе против бјеснила – дајте свој допринос да Босна и Херцеговина оствари услове за стицање статуса земље слободне од бјеснила

Датум: 28.09.2021.


Бјеснило је неизљечива вирусна болест домаћих и дивљих животиња која се може пренијети на људе, а због чега се првенствено и сузбија. Бјеснило се јавља код дивљих или домаћих животиња, а на човјека се преноси блиским контактом са пљувачком заражених животиња, најчешће  угризом или огреботинама.

Бјеснило се јавља на свим континентима осим Антарктика, односно у преко 150 земаља свијета, укључујући и БиХ. Према подацима Свјетске здравстене организације (WHO) годишње у свијету од бјеснила умре преко 55.000 људи, од чега око 95% у земљама Азије и Африке. Главни резервоар вируса бјеснила у БиХ и Европи су лисице, због чега је вакцинација усмјерена управо на ову популацију животиња.


Кампање оралне вакцинације лисица су доказано најефикаснија метода за искорјењивање бјеснила на одређеном подручју, што је и урађено у земљама Западне Европе, а исти резултати су постигнути и у земљама Западног Балкана.

Орална вакцинација лисица се симултано спровoди на подручју свих држава западног Балкана, укључујући наше сусједне државе, а у БиХ се имплементира од 2011. године. Вакцинација ће се спроводити у континуитету наредних година, дистрибуцијом мамаца вакцина из ваздуха два пута годишње, како би се осигурала заштита младунчади и незаштићених лисица, а с циљем трајног искорјењивања болести у нашој земљи. Овакав вид контроле бјеснила код дивљих животиња је кључан за смањење броја случајева бјеснила и код дивљих и код домаћих животиња, као и за смањење угрожености здравља људи у Босни и Херцеговини.

Укупан број случајева бјеснила у БиХ је значајно смањен увођењем оралне вакцинације дивљих животиња, тако да у периоду од октобра 2014. године до септембра 2020. године на подручју Босне и Херцеговине није било забиљежених случајева болести. У септембру 2020. године болест је утврђена на подручју општине Сребреница код једног невакцинисаног пса, након чега су предузете све прописане мјере.

Јесења кампања оралне вакцинације лисица против бјеснила завршена је 22.09.2021. године. Током вакцинације из ваздуха је дистрибуирано 1.200.000 вакцина мамаца на цијелом подручју Босне и Херцеговине.

Мамци - вакцине нису опасни за домаће животиње, али вакцина није намијењена за вакцинацију кућних љубимаца против бјеснила, чија вакцинација против ове болести је и даље законска обавеза њихових власника и неопходна је у циљу потпуне ерадикације бјеснила у складу са стандардима Свјетске организације за здравље животиња (OIE), те примарно заштите здравља људи и животиња.

Будући да је циљ Босне и Херцеговине наставак успјешног спровођења мјера ради потпуног искорјењивање болести и стицање статуса земље слободне од бјеснила, молимо грађане да дају свој допринос успјешном спровођењу мјера на начин да информишу све заинтересоване у свом мјесту и заједници о кампањи оралне вакцинације лисица из ваздуха, као и обавези обиљежавања и редовне вакцинације власничких паса против бјеснила.


Орална вакцинација лисица против бјеснила на подручју Босне и Херцеговине се спроводи у оквиру IPA подршке (IPA-Instrument for Pre-Accession Assistance).

Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство
Босне и Херцеговине
Маршала Тита 9а/II
71000 Сарајево
Copyright © 2019
Веб развој : БитЛаб