Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство Босне и Херцеговине

Представници ветеринарског сектора Аустрије у радној посјети Канцеларији за ветеринарство БиХ

Датум: 17.11.2022.

У наставку међународне сарадње са Републиком Аустријом 14. и 15. новембра 2022. године реализована је посјета аустријске делегације  Канцеларији за ветеринарство Босне и Херцеговине.

Делегацију Републике Аустрије предводио је Др. Urlich Herzog - Директор одјељења за здравље и  заштиту потрошача - Шеф ветеринарске службе Аустрије, а у реализацији посјете учествовали су и представници Агенције за здравље и безбједност хране (Osterreichische Agentur fuer Gesundheit und Ernaerungsicherheit GmbH - АGES). Делагацију Босне и Херцеговине предводио је Саша Бошковић-  директор Канцеларије за ветеринарство БИХ.

Дневни ред билатералног састанка на дан 14.11.2022. године  обиљежиле су радне дискусије са тимом „Тwininng пројекта подршке ветеринарском сектору у Босни и Херцеговини“ који финансира Европска Унија. Представници  Агенције за здравље и безбједност хране (AGES) – као водеће компаније у савјетодавном тијелу за имплементацију пројекта -  упознати су са статусом пројектних активности, као и планом за реализацију програма у наредном периоду. Делегације земаља партнера као и представници пројектног тима, разговарали су о будућим задацима и могућностима за што ефикаснију сарадњу и имплементацију пројектних задатака.

Дана 15.11.2022. године делегације су наставиле преговоре о покретању званичних административних и протоколарних процедура за дефинисање оквира будуће  међународне сарадње институција партнера.  На крају радног састанка дефинисане су смјерницама за даље активности страна партнера, а представници делегација потписали су Закључке делегацијске посјете према којима је у наредном периоду неопходно  постићи све потребне техничко – оперативне као и  административно - протоколске предуслове како би се ефикасно и ефективно реализовале планиране и усаглашене  партнерске активности;  

-  AGES донаторског програма пружања подршке јачању капацитета овлашћених лабораторија у Босни и Херцеговини за наредни период од најмање 3 године, те

- програм покретања и закључивања уговорне међудржавне сарадње надлежних институција за ветеринарски сектор земаља партнера, а са циљем креирања  заједничких програма и пројеката  неопходних за унапређење капацитета ветеринарског сектора БиХ, као и аплицирање према међународним донаторским фондовима.

Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство
Босне и Херцеговине
Маршала Тита 9а/II
71000 Сарајево
Copyright © 2019
Веб развој : БитЛаб