Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine

Najava početka jesenje kampanje oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila u Bosni i Hercegovini

Datum: 03.09.2021.

Dana 5.9.2021. godine počinje nova jesenja kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila, koja će se i ove godine provesti na cijelom području Bosne i Hercegovine, a koordinaciju svih aktivnosti obavlja Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Oralna vakcinacija lisica se u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama Balkana, provodi od 2011. godine sa ciljem iskorjenjivanja bjesnila u populaciji lisica. Lisice su glavni prenosnici i rezervoari bjesnila u cijeloj Evropi, uključujući i zemlje Balkana. Oralna vakcinacija se vrši na način da se avionima distribuiraju mamci sa vakcinom na cijelom području Bosne i Hercegovine, ne uključujući naseljena mjesta i vodene površine. Lisice se imuniziraju oralnim putem tako što konzumiraju mamac u kojem se nalazi kapsula sa vakcinom. U toku jedne kampanje na cijelom području Bosne i Hercegovine se distribuira oko 1.200.000 mamaca sa vakcinama protiv bjesnila namijenjenih lisicama.

S obzirom na posljednji izolovani slučaj bjesnila kod jednog psa na području općine Srebrenica koji je prijavljen u maju 2020. godine, ove godine veća gustina mamaca će biti distribuirana na području općina Bratunac i Srebrenica.

Kampanje oralne vakcinacije lisica su dokazano najefikasnija metoda eradikacije bjesnila na određenom području, što je i urađeno u zemljama Zapadne Evrope, a isti rezultati su postignuti i u zemljama Zapadnog Balkana.

Ova kampanja, kao i sve ranije, su u potpunosti finansirane iz sredstava IPA fondova Evropske Unije.

U cilju potpune eradikacije bjesnila u skladu sa standardima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), pored oralne vakcinacije lisica potrebno je i obavljati označavanje i redovnu vakcinaciju vlasničkih pasa protiv bjesnila, pa stoga apelujemo i svim vlasnicima pasa da svoje pse dovode kod veterinara u cilju obavezne identifikacije mikročipom i upisa u državni registar pasa, kao i da redovno dovode svoje pse veterinaru na obaveznu vakcinaciju protiv bjesnila.

Za više informacija o bjesnilu i u slučaju da nađete ili budete u kontaktu sa mamcima sa vakcinom pročitajte u priloženom letku.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Ured za veterinarstvo
Bosne i Hercegovine
Maršala Tita 9a/II
71000 Sarajevo
Copyright © 2019
Web razvoj : BitLab