Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство Босне и Херцеговине

Најава почетка јесење кампање оралне вакцинације лисица против бјеснила у Босни и Херцеговини

Датум: 03.09.2021.

Дана 5.9.2021. године почиње нова јесења кампања оралне вакцинације лисица против бјеснила, која ће се и ове године спровести на цијелом подручју Босне и Херцеговине, а координацију свих активности обавља Канцеларија за ветеринарство Босне и Херцеговине.

Орална вакцинација лисица се у Босни и Херцеговини, као и у другим земљама Балкана, спроводи од 2011. године са циљем искорјењивања бјеснила у популацији лисица. Лисице су главни преносници и резервоари бјеснила у цијелој Европи, укључујући и земље Балкана. Орална вакцинација се врши на начин да се авионима дистрибуирају мамци са вакцином на цијелом подручју Босне и Херцеговине, не укључујући насељена мјеста и водене површине. Лисице се имунизирају оралним путем тако што конзумирају мамац у којем се налази капсула са вакцином. У току једне кампање на цијелом подручју Босне и Херцеговине се дистрибуира око 1.200.000 мамаца са вакцинама против бјеснила намијењених лисицама.

С обзиром на посљедњи изоловани случај бјеснила код једног пса на подручју општине Сребреница који је пријављен у мају 2020. године, ове године већа густина мамаца ће бити дистрибуирана на подручју општина Братунац и Сребреница.

Кампање оралне вакцинације лисица су доказано најефикаснија метода ерадикације бјеснила на одређеном подручју, што је и урађено у земљама Западне Европе, а исти резултати су постигнути и у земљама Западног Балкана.

Ова кампања, као и све раније, су у потпуности финансиране из средстава ИПА фондова Европске Уније.

У циљу потпуне ерадикације бјеснила у складу са стандардима Свјетске организације за здравље животиња (ОИЕ), поред оралне вакцинације лисица потребно је и обављати обиљежавање и редовну вакцинацију власничких паса против бјеснила, па стога апелујемо и свим власницима паса да своје псе доводе код ветеринара у циљу обавезне идентификације микрочипом и уписа у државни регистар паса, као и да редовно доводе своје псе ветеринару на обавезну вакцинацију против бјеснила.

За више информација о бјеснилу и у случају да нађете или будете у контакту са мамцима са вакцином прочитајте у приложеном летку.

Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство
Босне и Херцеговине
Маршала Тита 9а/II
71000 Сарајево
Copyright © 2019
Веб развој : БитЛаб